Basında Biz

D2 Yetki Belgeli Sözde Turizm Araçları

17 Mayıs 2026
Haber Kaynağı Basın

Değerli Taksi Esnafımız,

16.05.2026 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete ile, elektrikli araçlara D2 belgesi ile taşıma yapma hakkı verilmiştir.

D2 yetki belgesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yurt içinde ticari amaçla bir noktadan bir noktaya ve tarifesiz olarak belirli bir grup yolcunun taşınması amacıyla alınan yetki belgesi türüdür.

Mevcut durumda, D2 yetki belgesi ile "Arızi" olarak isimlendirilen belirli zaman tarifeleri olmayan, tarifesiz seferler gerçekleştirilebilmektedir.

Yurt içinde şehir içi veya şehirler arasında yolcu taşımacılığı yapılabilir.

Bu belge, önceden belirlenmiş yolcuları başlangıç noktasından alarak varış noktasına ve tekrar başlangıç noktasına götürmek olarak adlandırılan mekik seferler düzenlenmesine imkan vermektedir.

D2 yetki belgesi ile yapılacak yolcu taşımalarında aynı araç ile tüm güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması şarttır. Yol boyunca yolcu indirilemez veya bindirilemez. Bu yetki belgesi kapsamında düzenlenecek olan seferlerde her yolcu için bilet düzenlenmemekte olup sadece tek bir taşıma sözleşmesi ve faturası düzenlenmektedir.

D2 belgesi alabilmek için;

Taşıt filosu olarak 10 yaşından büyük olmayan ticari taşıtlar ile en az 75 koltuk kapasitesine sahip olmaları gerekmektedir.

D2 yetki belgesine sözleşmeli (kiralık) araçlar kaydedilebilmektedir. Ancak bu sözleşmeli araçlar işletme özmalının 2 katını geçemez.

16 Mayıs 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlanmış ve

Otomobil Düzenlemesi ile; D2 belgelerine kayıtlı turizm taşımacılığı yapan otomobiller için;

Yerli Malı Elektrikli Araçlara Özel Kontenjan getirirek, D2 yetki belgelerine otomobil ilave etme sınırı özmal otobüs sayısının %25'i kadar (en fazla 10 adet) iken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı "Yerli Malı Belgesi" olan elektrikli otomobiller için bu kapasite oranı %50'ye çıkarılmış ve araç sınırı 20 ADET e yükseltilmiştir.

Motor silindir hacmi (cc) şartı da aranmamaktadır.

Bu değişiklik ile zaten D2 belgesi ile korsan taşımacılık yapan 9+1 koltuklu sözde turizm araçlarına ek olarak, elektrikli binek araçların eklenme riski doğmuştur.

Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile görüşme yapılacaktır.

İSMET DALCI

İSTANBUL TAKSİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI

İTEO İletişim WhatsApp Hattı Sarı Hat Var Sorun Yok WhatsApp Hattı